ACCESUL MASS-MEDIA SI ACORDAREA INTERVIURILOR

ACCES MASS –MEDIA

 Nici un reprezentant al mass-media nu are voie sa patrunda in incinta spitalului decat cu acordul conducerii, in urma unei solicitari scrise sau telefonice si cu permis de vizitare.

 Reprezentantii mass-media vor fi pe parcursul vizitei insotiti permanent de un reprezentant al spitalului. Accesul in sectiile/ compartimentele spitalului va fi restrictionat si acordat doar cu avizul sefului de comp.

 Pentru reprezentanţii mass-media, accesul în unitate se realizeaza numai pe baza legitimatiei de acreditare şi a cărţii de identitate sau cu acordul Managerului. Pentru obtinerea acordului de interviu, anterior, reprezentantii mass-media vor face o solicitare scrisa în vederea obţinerii acordului de principiu al pacientului şi al Managerului. Managerul va stabili locurile şi condiţiile în care se va putea filma cu ocazia luarii unui interviu unui pacient, în conditiile respectării drepturilor pacientului la intimitate. Va trebui să existe acordul pacientului (consemnat în scris de catre acesta) pentru a se putea realiza un interviu pacientului. Interviul se va desfasura într-un spatiu care să nu afecteze refacerea sau odihna altor pacienţi, stabilit de seful de comp şi aprobat de Manager.

Legatura dintre spital si mass media este asigurata de purtatorul de cuvant al spitalului, desemnat prin decizie. Purtătorul de cuvant desemnat va realiza şi va asigura transmiterea mesajelor conducerii spitalului referitor la situaţia creată de acordarea interviului, fie prin interviu fie prin postarea pe site-ul spitalului. În virtutea dreptului la informare, există posibilitatea ca pentru un pacient să se solicite de catre mass-media luarea unui interviu. Pentru a se respecta confidentialitatea actului medical şi a datelor referitoare la starea pacientilor spitalului, se interzice divulgarea informatiilor despre starea medicală a unui pacient, aceasta putându-se realiza doar cu acceptul scris al acestuia. Dacă exista acceptul pacientului, purtatorul de cuvant desemnat va contacta seful comp./ medicul curant al pacientului pentru a obtine datele generale despre starea pacientului în cauza şi va oferi o scurta descriere a starii sau a evolutiei starii de sanatate, cum ar fi: pacientul este în “stare grava”, “stabil”, “evolutia este favorabila/nefavorabila” etc.

Ziaristii acreditati au acces la biroul Managerului şi în sala precizata pentru susţinerea conferintei de presa.

 Ziaristii acreditati pot solicita organizarea unor întalniri, dezbateri şi conferinte de presa cu persoanele din conducerea spitalului.

 Ziaristii acreditati nu pot interveni, sub nici o forma, în desfasurarea comisiilor medicale de lucru şi au obligatia sa se alinieze normelor deontologice din domeniu . Liber acces la informatiile de interes public Spitalul are obligatia să comunice din oficiu urmatoarele informatii de interes public:

  • documentele care reglementează organizarea si functionarea spitalului
  • structura organizatorica, atributiile departamentelor, programul de functionare, programul de audiente cu managerul spitalului;
  • numele si prenumele persoanelor din conducerea spitalului si ale responsabilului cu difuzarea informatiilor publice; d) coordonatele de contact ale spitalului respectiv: denumirea, sediul, numerele de telefon, fax, adresa de e-mail si adresa paginii web

Acordarea interviurilor

Interviurile în cadrul spitalului vor fi acordate numai de catre purtatorul de cuvânt cu respectarea urmatoarelor reguli:

  • declaratiile referitoare la o persoana se vor face respectand drepturile si libertătile fundamentale ale omului .
  • nu se vor face referiri discriminatorii la originea etnică, nationalitatea, rasa sau religia unei persoane precum si un eventual handicap al acestuia.
  • informatii cu privire la persoane aflate sub tratament, date cu caracter personal privind starea de sănătate, probleme de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante în legatura cu boala si cu alte diverse fapte, se vor pune la dispozitia reprezentantilor mass-media numai cu acordul persoanei sau în cazul unui persoane fara discernamant ori decedata, cu acordul familiei sau apartinatorilor. Responsabilul cu mass-media va însoti reprezentantii mass-media în cazul în care acestia doresc intervievarea unui pacient, dar va permite acest lucru numai după ce pacientul va da acordul în scris cu privire la intervievarea sa. Acordurile în scris vizavi de oferirea informatiilor cu privire la starea de sanatate, medicamentatie, tratament, conditie fizica, etc, sau cu privire la luarea unor interviuri sub forma de înregistrare audio/video sau poza, se vor da pe formular ”Acord în scris al pacientului”. Responsabilul cu mass-media va avea grijă ca deplasarea reprezentantilor mass-media în incinta spitalului să se faca numai cu ecuson si halat corespunzator. Purtatorul de cuvant va sesiza Managerul imediat ce observa filmari cu camera ascunsa sau a unor interviuri înregistrate cu echipamente audio ascunse de către reprezentantii massmedia.

©2022 Spitalul Municipal Caritas - Rosiorii de Vede. Toate drepturile rezervate.

PROGRAMARI ON-LINE (Modul in stadiu de testare)


Feedback

CHESTIONAR SATISFACTIE PACIENTI

Spitalul Municipal Caritas powered by T2
Acces INTRANET
Site in curs de actualizare